SOMMERKAMPAGNE - 60% RABAT PÅ INGEFÆRSHOTS! - FRATRÆKKES VED CHECK-OUT

Om fårekyllinger


Hvad er en fårekylling?
Fårekyllinger tilhører gruppen af græshopper, som vi kender fra naturen. Der findes over 2000 forskellige arter, hvoraf kun et par stykker optræder naturligt i Danmark. Fårekyllinger hører til familien af insekter, som spænder mellem alt fra sommerfugle, hvepse, mariehøner, myrer osv. I alt er der beskrevet mere end en million arter af insekter, men antallet af arter er måske over 30 millioner på verdensplan. 
Én af de fårekyllingarter vi kender fra Danmark, og som vi også bruger i vores Bugs’N Shot, er husfårekyllingen (Acheta domesticus). Den har traditionelt vis været den mest brugte, da den yngler hurtigt under de rigtige miljøer og temperaturforhold.  Husfårekyllingen kan blive op til 2 cm lang, og lever i gennemsnit 2-3 måneder.

Hvorfor hedder det en husfårekylling?
Husfårekyllingen har fået sit navn på grund af sin sang. Det er kun han-fårekyllingen der synger, og sangen opstår ved, at han-fårekyllingen gnider dens vinger sammen, for at tiltrække hunnerne. Sangen der opstår, kan godt minde om kyllingens pippen.
Ligeledes er dyret et gammel velkendt ”husdyr”, som blandt andet har været set i Kina. Fårekyllingen har i det gamle Kina været holdt som kæledyr, hvor fårekyllingernes sang blev værdsat så højt, at kejserhoffets damer havde fårekyllinger stående ved deres seng for bedre at kunne falde i søvn.

Hvor kommer fårekyllingen fra?
Husfårekyllingen er ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, men er kommet til fra de sydlige lande med tiden. I Danmark kan husfårekyllingen ikke klare sig i naturen ved kolde temperaturer, derfor optræder de af og til i nybygninger, hvor de kan skjule sig og få tilstrækkelige varme og temperaturforhold, som de har brug for. 
Nu dyrkes fårekyllingerne i større og mere naturlige farme, hvor den kan leve og vokse under de rigtige forhold, for at formere sig.

Hvad spiser vores fårekyllinger?
Fårekyllinger spiser alt grønt med meget væske i, da de primært kun får væske igennem deres føde. Vores fårekyllinger dyrkes af en hollandsk producent, der bl.a. fodrer fårekyllingerne med overskudsrester fra Heinekens lokale ølproduktion, kaldet mæsk. Mæsken indeholder masser af proteiner og aminosyrer og sælges normalt til landbruget som kvægfoder eller gødning - eller køres slet og ret til forbrænding.
På den måde eksperimenteres der med at give fårekyllingerne de optimale madforhold og samtidig gøre en indsats mod ressourcespild. Det viser også alsidigheden i opdræt af fårekyllinger, som kan tænkes ind i eksisterende værdikæder for derved at skåne miljøet og sikre bæredygtig næring til mennesker.

Spent grain mash

Mæsk fra ølproduktion - et restprodukt fyldt med proteiner og aminosyrer

Hvad er egenskaberne i fårekyllinger?
Fårekyllinger rummer et enormt potentiale som alternativ til kød. Udover det høje proteinindhold er fårekyllinger relativt fedtfattige, men indeholder stadig de essentielle fedtsyrer, som omega 3 og 6, som vi kun kan få tilført via kosten. Deres indhold af magnesium og vitamin B12 er højere end ved oksekød, samt indeholder de mere calcium end mælk og mere jern end spinat. Forskning viser ligeledes, at ved at spise fårekyllinger kan det styrke vores immunforsvar.